OFICJALNY SKLEP PARTNERA

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parę pytań dotyczących ROOTA oraz CWM Recovery
Witam, tak w tytule mam parę pytań dotyczących roota jak cwm recovery. Będę je zadawał numerując i też takie proszę odpowiedzi - aby się nie pogubić- pytania zadaję z przezorności, aby wiedzieć i później nie "szukać rozwiązania na zawał" Z góry dzięki

#1 jaki sposób na roota polecacie aby można go później bez problemu cofnąć?

#2 czy mogę wgrać CWM Recovery przez opcję 'Recovery Setup' w programie 'ROM Manager v5.5.3.7'?

#3 Jak "pozbyć się" Roota oraz CWM Recovery pozostawiając zerowy licznik flashowań (w razie jak by wzrosła liczba flashowań) i odzyskując gwarancję??

#4 czy poprzez flashowanie programem 'flashtool' root i cwm recovery są usuwane i nie ma po nich śladu a ja odzyskuje gwarancję??? Mam na myśli stockowe oprogramowanie pobrane np z mrcrab.net

#5 czy jak zrobię backup softu przez cwm, to czy będzie to czysty soft jak od producenta, czy będzie w nim zawarty root i cwm??

#6 gdybym pozbył się już roota i cwm recovery, czy jest możliwość aby przywrócić aplikacje i ich dane (typu ustawienia itd, czy tak jak w grach postęp)?? Kopia zapasową w sony pc co...śtam nie przywróciła tego

#7 jaką stronę polecacie aby pobrać "na wrazie czego", firmware które na 100% będzie tzw stockowe czyli od producenta?? Czy na mrcrab.net na pewno one takie są?

#8 czy jeśli na telefonie nie ma bootanimaji ani tej przy wylaczaniu ale jest parę aplikacji od plusa, których "normalnie" nie da rady odinstalować to telefon ma branding czy nie?? Mi wydaje się że to chyba jest branding bo jednak operator coś "dorzucił"

#9 o co chodzi z tym numerem kompilacji w ustawienia>informacje o telefonie??

Ps. Telefon to Xperia L na androidzie 4.2.2. I jeśli będzie potrzebne to właśnie ten nr kompilacji: 15.3.A.1.14.

Ps2. Bootloader cały czas ma zostać zablokowany i nie chcę go odblokowywać.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Już spieszę ci wyjaśnić kolego Big_smile

1. Najprostszy sposób na roota jest program Kingo Android Root. Wystarczy że podłączysz telefon pod usb, wcześniej włączając w opcjach programistycznych DEBUGOWANIE USB klikasz root i program sam zajmuję się resztą. Lecz ten program nie obsługuję wszystkie telefon. Nie wiem jak to jest z Xperią L ale z takimi telefonami jak Galaxy s plus, Galaxy s , Xperia U sobie poradził Big_smile Każdego roota da się cofnąć. Albo plikiem zip i w cwm wgrywasz albo wystarczy wgrać oryginalny soft od producenta wtedy wszystko ci kasuję root, custom recover i custom rom tudzież custom kernela.

2. Tego nie wiem się przyznaję bez bicia Grimace Ale wiem że custom recovery wgrywa się bardzo prosto programem flashtool Big_smile

3. Licznik flashowania nie wzrośnie ci jeżeli będzie dobrze zrobiony cwm , rom a z tego co wiem xperia ma dobre wsparcie dev. Więc wystarczy wgrać oryginalny rom i po kłopocie z powrotem masz gwar. Oczywiście musisz wgrać taki jaki był poprzedni soft. Miałeś z orange wgrywasz z orange.

4. Na to pytanie odpowiedziałem ci pkt wyżej Big_smile

5. Z własnej autopsji nie polecam robić backupa lepiej wszystko od nowa na czysto wgrać. Pamiętam jak kiedyś zrobiłem backup-a to potem miałem straszne problemy z telefonem, połowa aplikacji nie działała zgodnie z ich należnością.

6. Praktycznie zadajesz takie same pytania Big_smile Jest taka możliwość ale nie polecam tego robić na bank 2 z 10 aplikacji ( jak nie więcej ) nie będą działały prawidłowo.

7. Tak ta storna posiada stockowe romy. Także nie masz się o co martwić tylko pobierać i wgrywać Big_smile Nie oryginalny rom rozpoznasz po tym że piszę CUSTOM i że np są dodane deodexy odexy i różne "ćwierki" do systemu Big_smile

8. Nie spotkałem się z czymś takim że telefon nie miał boot animacji od operatora -,-. No ale jeżeli są tam do rzucone jakiekolwiek aplikacje od operatora to jest on brandowany. Jeżeli chcesz wgrywać JAKIEKOLWIEK modyfikację cwm , root itp. Należy zrobić tzw Debranding czyli wgranie czystego stockowego firmware od sony.

9. tak numer kompilacji to jest " 15.3.A.1.14. " W zależności od wersji androida te liczby/litery będą wzrastać lub maleć. Do niektórych czynności odblokowywanie bootloadera nie trzeba. Ale z tego co wiem to wgrywanie jakiegokolwiek CM niestety wiąże się z odblokowanie BL.

Mam nadzieję że rozwiałem twoje wszelkie wątpliwości co do androida i jego modyfikacji Big_smile
Confused
Odpowiedz
Thx, masz już +1 do reputacji Big_smile
Wiem że podobne do siebie pytania ale nie chciałem niejasności.

Tylko jeszcze "dopytka":
3. To skąd mam wziąć brandowany(ale bez boot animacji) soft plusa dla siebie, bo telefon był brany z plusa (przez cyfrowy polsat jako druga usługa w smartdom)

8. Telefon po naciśnięciu przycisku power zawibruje i się uruchamia, a jest to tak: napis sony > napis xperia > takie jakby kolorowe paski kilka razy > rządanie kodu pin > rysowanie wzoru blokady ekranu a jak wejdę w menu byly aplikacje plusa, byly bo je wyłączyłem w ustawienia>aplikacje>wszystkie>[jakaś aplikacja]>wyłącz i w menu się nie pokazują

8.2 na na mrcrab.net sa one brandowane czy nie?
Link do listy dla mojego tel.: http://www.mrcrab.net/androidfirmware/C2...C2105.html

9. Cyanogenmoda na razie nie mam zamiaru wgrywać dlatego wolę zostawić zablokowany, tylko już zaczyna mnie denerwować jak nie mogę czegoś zrobic bo nie mam roota, a przy okazji gdy juz stracę gwarancje rootem to jeszcze dogram cwm recovery.
Tylko nie napisałes co określa albo co tam robi ten numer kompilacji

Nowe 10 pyt btw tego bootloadera
#10. Czy jak w przyszłości coś mnie najdzie i odblokuje BL to czy da sie go zablokować żeby sony nie wiedziało że było coś z nim robione a ja odzyskam gwarancję???

Odpowiedz
3. Z tego co widzę lista polskich cutomizacji jest strasznie okrojona i są tylko

Poland Play PL 1272-5604 15.0.A.1.31 R8A
Poland T-Mobile PL 1272-5606 15.0.A.1.31 R10A
Poland Orange PL 1272-2776 15.0.A.1.31 R5A

Nie widzę tutaj plusa widocznie twój telefon nie jest jako tako BRANDOWANY tylko dograne są aplikcje od operatora. Brandowany powinien mieć boot animację.
Wystarczy że wgrasz takie systemy które obowiązują w Polsce jak i w całej Europie.

Central Europe 1 Generic CE1 1272-2161 15.0.A.1.31 R3A
Central Europe 3 Generic CE3 1272-2166 15.0.A.2.17 R3A
Central Europe 4 Generic CE4 1272-2164 15.0.A.2.17 R3A
Central Europe 5 Generic CE5 1273-8155 15.0.A.2.17 R2A

8. Jak już wcześniej wspomniałem nie masz brandingu jako takiego Brand z tego co czytam narzuca tylko Play, T-Mobile i Orange. Także można powiedzieć że masz PRAWIĘ czyściocha. Prawię tzn oprócz tych zbędnych aplikacji od plusa/cyfrowego polsatu.

8.1. Te z dopiskom Central Euro są na nasz region ogólnie na całą Europe. Więc to wgrywać musisz jak coś Big_smile

9. Wyjaśnię ci to tak wgrywasz cwm , rota potem wgrasz CyanogenMod i cieszysz się super telefonem który dostał nowe życie i kopa. Dajmy na to że ci się znudził i chcesz oryginalny system. Gdy miałeś kiedyś cm a wgrasz z powrotem Oryginalny system to masz z powrotem gwarancję. Także co byś nie zrobił gdy powrócisz do stockowego systemu gwar się dalej liczy Big_smile Także mieszaj w systemie do woli Big_smile

10. Po raz x piszę ci że jak wrzucisz paczkę zip do cwm recovery i z flashujesz to będziesz miał zablokowany bl. Lub jak wgrasz oryginalny stockowy system od sony to tak samo zablokowuje ci bootloadera , kasuje ci roota i kasuję ci cwm Big_smile
Confused
Odpowiedz
3. Dobra, to kiedy tam (pewnie w tym miesiącu) jak będę rootował i instalował cwm recovery (pewnie długo bez tego nie wytrzymam), to czy w wersji na Niemcy jest język PL (jestem w trakcie kształcenia jeśli chodzi o programistyke androida)??? To jest to: http://www.mrcrab.net/down-firmware/1287...C2105.html
Bo gdzieś wyczytałem że wersja na Niemcy jest szybsza, zajmuje trochę mniej pamięci i bateria lepiej trzyma.
Pytam bo z doświadczenia w symbianie, wiem że musiałem najpierw wyciągnąć plik z językiem z softu co miał PL i dać do softu który chce wgrac, a nie miał PL. Co do androida, to właśnie nie wiem, czy są wszystkie języki czy wybrane w danej wersji, w tym przypadku na Niemcy

Odpowiedz
W każdym androidzie masz język Polski nawet w Tureckim. Pierwszy raz słyszę że jakiś system może być szybszy od innego przecież mają to same jądro systemowe -,-. No ale jeżeli tak gdzieś przeczytałeś "bajka" no to tak musi być. W niemieckim jest język domyślny niemiecki. Ale jak to w każdym androidzie można wybrać dowolny język.
Confused
Odpowiedz
tzn. to było chyba na jakimś innym forum, ktoś pisał że trochę płynniej niż ten puszczony na Polskę.
A co myślisz o tym trzymaniu bateri??

Odpowiedz
Jest taka możliwość że na inny kraj jest wypuszczona nowszy wersja androida i będzie działała dłużej Big_smile A co ja o tym sądzę? Wgrać CM i po sprawię z bateria i ze wszystkim Big_smile
Confused
Odpowiedz
z CM na razie dam sobie spokój, tylko jak już pisałem tego roota bo szlak trafia jak muszę z czegoś rezygnować bo nie mam zrootowanego tel, a nie ma alternatywy dla bez root. w dodatku sytuacja ta sie powtarzała.
A dlaczego, cwm recovery? Skoro będę miał roota i stracę gwarancje na czas jego posiadania, to dlaczego by nie, a w dodatku jak tak czytam tu i tam cwm recovery może się przydać Big_smile

Odpowiedz
Cwm się przydaje jak chcesz coś dobrać do sytemu , zrobić buckup lub wipe nic pozatym ciekawego. Aha no i najważniejsze to partycje możesz porobić Big_smile
Confused
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości